Oxidačno-redukčný potenciál

Významnou vlastnosťou prírodných vôd je oxidačno-redukčný (redox) potenciál. Jeho hodnota rozhoduje o oxidačných alebo redukčných podmienkach vo vodách. Pozitívna hodnota redox-potenciálu charakterizuje oxidačné pomery a negatívna redukčné pomery. V prírodných vodách sú oxidačné podmienky spojené s obsahom rozpusteného kyslíka.

Ak má voda záporný oxidačno-redukčný potenciál, znamená to, že má redukujúce vlastnosti, správa sa ako antioxidant, vychytáva škodlivé voľné radikály, ktoré v tele vznikajú ako produkty metabolizmu.

Voľné radikály sú atómy alebo molekuly, v ktorých elektrónovom obale sa vyskytuje jeden nepárový elektrón. Preto sú veľmi nestabilné a snažia sa tento chýbajúci elektrón z okolitých štruktúr znovu získať.

Antioxidant je látka, ktorej molekuly obmedzujú aktivitu kyslíkatých molekúl - znižujú pravdepodobnosť ich vzniku alebo ich odvádzajú do menej reaktívneho alebo neaktívneho stavu. Týmto obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú. Konzumácia pôsobí pozitívne na zdravie organizmu, v ktorom taktiež zabraňuje oxidácii. Ďalšie antioxidanty sa vyskytujú (najčastejšie vo forme enzýmov) v organizme, kde pôsobia podobne, v potrave sú však bezvýznamné (buď rýchlo zanikajú, alebo neprežijú tráviaci proces).

Samovoľná oxidácia, teda reakcia so vzdušným kyslíkom, prebieha reťazovým radikálovým mechanizmom. Je značne urýchlovaná teplom, ultrafialovým žiarením, katalytickým pôsobením kovov a v oxidačnom procese vznikajúcimi hydroperoxidmi.

Z hľadiska konzumenta sa dá hodnotiť prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách kladne: predlžujú ich trvanlivosť, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Odborníci sa zhodujú na tom, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene (napríklad v čaji alebo v ovocí) je výrazne vyššie ako u rovnakej dávky podanej v čistej forme, ako potravinový doplnok (napríklad vitamínová tableta). Chronický nedostatok antioxidantov zvyšuje riziko vzniku chorobných zmien na cievnom a imunitnom protirakovinovom systéme.

V súčasnosti žijú obyvatelia v degradovanom životnom prostredí, ktoré je trvalým zdrojom látok vyvolávajúcich tvorbu kyslíkových radikálov a ďalšie si vyrába nerozumným životným štýlom: vysokou spotrebou cigariet, destilátov, rôznych farmák a prepálených tukov.

Na druhej strane spotreba vitamínov a minerálnych látok, ktoré plnia funkciu „zametačov“ voľných radikálov, je u nás a v okolitých postkomunistických štátoch hlboko pod optimálnym príjmom. Optimálnym riešením pre zníženie vysokej úmrtnosti na kardiovaskulárne a nádorové ochorenia by bola radikálna zmena štruktúry výživy smerom k podstatnému zvýšeniu spotreby hlavných zdrojov prírodných antioxidantov (ovocia, zeleniny, rastlinných olejov, obilnín, orechov, strukovín, húb a pod.), zmena životného štýlu ako aj ozdravenie životného prostredia.

Vhodnou kombináciou antioxidantov často aj s fotostabilizátormi sa dosahuje energický efekt v predĺžení životnosti ľudského tela.